Юбилейна изложба „140 години застраховане в България“

На 19 септември 2022 г. бе открита юбилейна изложба „140 години застраховане в България“, в галерия на открито - градина "Кристал".


Изложбата е първото от събитията в чест на годишнината, което се реализира от Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) и е посветена на юбилейните годишнини – 140 години застраховане в България и 30 години от създаването на АБЗ.  

 

4._izlojba_abz

Експозицията бе открита от г-н Константин Велев, председател на Управителния съвет на Асоциация на българските застрахователи и г-н Владимир Савов, зам.-председател на Комисия за финансов надзор.

В кратка приветствена реч г-н Велев говори за историята на българското застраховане, преминала години на преломни моменти, кризи и подем, и сподели вярата си, че след 140 години бъдещето на застрахователната индустрия в България ще бъде изпълнено с успехи, развитие и растеж.


4._izlojba_abz_1
Владимир Савов и Константин Велев (в ляво)

 

Юбилейната изложба проследява динамичния път на застрахователната индустрия – от зараждането й в страната в края на XIX век до наши дни - и представя делото на видни застрахователни деятели. Тя е богато илюстрирана с множество фотографии, публикации и архивни документи и представя любопитни и малко известни факти за българското застраховане.

 

Кураторът на изложбата Гергана Иванова, главен редактор на вестник „Застраховател“, представи интересни факти около съдържанието й.


4._izlojba_abz_2

 

 

Изложбата може да бъде разгледана в галерия на открито градина „Кристал“ от 19 септември до 3 октомври 2022 г. След това, ще бъде достъпна в дигитален формат на сайта на Асоциацията на българските застрахователи.